فهرست مطالب

روشهای هوشمند در صنعت برق - پیاپی 2 (تابستان 1389)

فصلنامه روشهای هوشمند در صنعت برق
پیاپی 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس شولایی، محمد بیاتی پوده، غضنفر شاهقلیان صفحه 3
    حضور تنش های روی محور توربین- ژنراتور که محصول بروز اغتشاش در سیستم های قدرت هستند، باعث کاهش عمر مفید محور می شود. در این مقاله میراسازی سریع و کنترل این تنش ها، با کمک پایدارسازهای نوین محقق می-گردد. پایدارساز ترکیبی در این مقاله بر روی سیستم تحریک ولتاژ ژنراتور و سیستم کنترلی خط انتقال جریان مستقیم عمل می کند؛ در تنظیم پارامترهای این پایدارساز از الگوریتم ژنتیک با هدف کاهش تنش ها، یاری گرفته می شود که تاثیر این پایدارساز را چندین برابر می نماید. همچنین در کنترل بهتر این پایدارساز از روش کنترل منطق فازی استفاده می شود که تاثیر قابل توجهی در کنترل تنش های به وجود آمده در سیستم مورد مطالعه دارد. نتایج شبیه سازی موید تاثیر پایدارسازهای طراحی شده در کنترل گشتاورهای پیچشی روی محور توربین- ژنراتور است.
    کلیدواژگان: پایدارساز قدرت، الگوریتم ژنتیک، منطق فازی، تنش های پیچشی محور توربین، ژنراتور
  • محمدرضا یوسفی نجف آبادی، محمد تشنه لب صفحه 11
    یکی از روش های تشخیص خطای ژنراتور در حین کار، آنالیز هارمونیکهای جریان استاتور می باشد. در این مقاله از شبکه های عصبی انعطاف پذیر با قابلیت بازسازی خود در حین آموزش برای تعیین هارمونیکهای جریان استاتور ژنراتور، در بارهای مختلف استفاده شده است. داده های آموزش دهنده شبکه عصبی با استفاده از مدل سازی ژنراتور و استفاده از روش المان محدود (FE) و فضای حالت (SS)، در نقاط مختلف بار روی منحنی بهره برداری ژنراتور برای سه سطح مختلف ولتاژ پایانه به دست آمده است. شبکه عصبی که با استفاده از این داده ها آموزش داده شده است، یک شبکه پرسپترون با یک لایه پنهان و با قانون یادگیری پس انتشار خطا می باشد. نتایج نشان می دهد که شبکه عصبی انعطاف پذیرآموزش داده شده با خطای کمتر از ده درصد می تواند هارمونیکهای جریان را برای نقاط بار دلخواه روی منحنی بهره برداری، نسبت به نتایج حاصل از الگوریتم CFE-SS به دست آورد. پارامترهای نامی ژنراتور آسک عبارتند از: 43950 کیلو ولت آمپر، 11 کیلو ولت، 3000 رادیان بر دقیقه، 50 هرتز و ضریب توان 0.8.
    کلیدواژگان: روش المان محدود، شبکه عصبی انعطاف پذیر_ منحنی بهره برداری و ژنراتور سنکرون
  • رحمت الله هوشمند، مجید معظمی صفحه 23
    یکی از اصول اساسی در سیستم های قدرت پایداری ولتاژ و فرکانس می باشد. بارزدایی یکی از آخرین اقدامات کنترلی جهت حفظ پایداری سیستم قدرت می باشد. از آنجایی که روش های بارزدایی سنتی تا حدی زمانبر و غیردقیق هستند، در این مقاله یک روش بارزدایی تطبیقی سریع و بهینه به کمک شبکه های عصبی برای حل مشکل مزبور ارائه شده است. کل توان تولیدی و نرخ کاهش فرکانس به عنوان ورودی های شبکه عصبی انتخاب شده اند. این روش بر روی سیستم قدرت نیواینگلند تست شده است. نتایج شبیه سازی بیانگر قدرت این روش بارزدایی برای حل مشکلات موجود در روش های بارزدایی سنتی می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری سیستم قدرت، بارزدایی تطبیقی، شبکه های عصبی مصنوعی
  • مهرداد جعفر بلند، احسان بابایی صفحه 31
    امروزه به دلیل سادگی ساختمان و بازده زیاد، کاربرد موتورهای سنکرون مغناطیس دائم به سرعت در حال افزایش است. از جمله کاربردهای این موتور استفاده در تجهیزات درایو است. مشکلات کنترل در درایوهای بدون سنسور و با لحاظ نویز و اختلال بیشتر است. خصوصا در سرعت های خیلی زیاد، این مشکلات افزایش می یابد. در این مقاله با استفاده از فیلتر کالمن توسعه یافته مدل جدیدی برای تخمین سرعت و وضعیت ارائه شده است که دقت تخمین را بهبود داده است. نتایج برای سه نوع بار فن/پمپ، مجموعه موتور/ ژنراتور و بالا برنده بررسی و ارائه شده است
    کلیدواژگان: موتور سنکرون مغناطیس دائم، فیلتر کالمن توسعه یافته، کنترل بدون سنسور، تخمین سرعت، وضعیت
  • مجتبی افشاری، سعید اباذری صفحه 37
    دراین مقاله ابتدا مقدمه ای در مورد بازار برق در سیستم های تجدید ساختار یافته و بارزدایی بهینه با روش نقطه درونی در اینگونه سیستم ها ارائه و در ادامه روش پیشگویی و تصحیح نقطه درونی مورد بررسی قرار گرفته و با بررسی یک شبکه 6 شینه IEEE، پخش بار بهینه با استفاده از نرم افزار PSAT مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه با معرفی قراردادهای دوجانبه در سیستم های تجدید ساختار یافته، روش ارائه شده به منظور پیاده سازی حذف بار بهینه در شبکه 30 شینه IEEE به کار گرفته می شود. در این راستا، عوامل موثر بر تغییرات الگوی حذف بار از قبیل تغییرات قیمت گذاری، پرشدگی خطوط (ناشی از حذف یک یا چند خط) و حداکثر حذف بار مجاز در هر شین به صورت کامل مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حذف بار، نقطه درونی، تابع هدف، سیستم های تجدید ساختار یافته
  • همایون مهدوی نسب صفحه 45
    تخمین و جبران حرکت از مراحل اساسی استانداردهای کدگذاری ترکیبی ویدئوی دیجیتال هستند. روش تطبیق بلوک به دلیل سادگی ساختار، روش غالب در تخمین حرکت در فن آوری ویدئوی دیجیتال است. از آغاز دهه نود میلادی روش تخمین حرکت مبتنی بر مش به دلیل به کارگیری مدلهای حرکت کامل تر و عدم بروز ضایعات بلوکی در آن، مورد توجه محققین قرار گرفته است. با وجود برتری کیفی روش مبتنی بر مش، بخصوص در نرخ بیتهای کم و با موضوعهای دارای انعطاف، این روش دارای مشکلات اساسی چون انتشار خطا و افت کیفیت در شرایط نویزی و با تغییرات روشنایی است. در این مقاله جهت ارتقاء عملکرد روش تخمین مبتنی بر مش از نظر مقاومت در برابر نویز و اختلال روشنایی، استفاده از درونیابی وفقی بردارهای حرکت پیشنهاد شده است. شبیه سازی های انجام شده نشان می دهند که راهکار پیشنهاد شده نه تنها منجر به بهبود مقاومت تخمین حرکت مبتنی بر مش می گردد، بلکه در مقایسه با روش تطبیق بلوک نیز از مقاومت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: تخمین حرکت، مش، تطبیق بلوک، درونیابی، اختلالات روشنایی
  • علیرضا کریمیان، منیر ترابیان، محمدرضا یزدچی صفحه 51
    آزمون پرتونگاری از مجموعه آزمون های غیر مخرب، یکی از پرکاربردترین و قدیمی ترین روش ها، جهت تشخیص عیب های نواحی جوش خطوط انتقال نفت و گاز می باشد. به منظور افزایش دقت شناسایی و آشکارسازی عیب های نواحی جوش در فیلم پرتونگاری و کاهش خطای شخص مفسر جوش، نیاز به سیستمی برای افزایش کیفیت تصاویر پرتونگاری، ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق، روشی که شامل چندین مرحله می باشد جهت بهبود کیفیت تصاویر پرتونگاری نواحی جوش به منظور آشکارسازی عیب های جوش موجود در این تصاویر پیشنهاد گردیده است. در این کار، به منظور آنالیز فیلم های پرتونگاری از روش های پردازش تصاویر دیجیتال استفاده شده است. نتایج به دست آمده از اجرای روش پیشنهادی بر روی 60 قطعه فیلم پرتونگاری ناحیه جوش با کیفیت های متفاوت، حاکی از آن است که این روش، قابلیت آشکارسازی عیب های جوش در فیلم های با کیفیت بالا و متوسط را با دقت %100 و در فیلم های با کیفیت پایین و بسیار پایین را به ترتیب با دقت تقریبی %87 و %47 دارا می باشد.
    کلیدواژگان: آزمونهای غیرمخرب، پرتونگاری صنعتی، عیب های جوش، پردازش تصویر
|
  • Mohammad Reza Moradian, Khalil Rahimi, Majid Pakdel Page 59
    This paper presents a new soft switched topology for losses reduction in a three-phase four-wire shunt active power filter (SAPF). The soft-switching technique not only offers a reduction in switching loss and thermal requirement, but also allows the possibility of high frequency and snubberless operation. Improved circuit performance and efficiency as well as reduction of EMI emission can be achieved. The resonant dc link inverter with low voltage stress is used for power converter of a three-phase four-wire shunt active power filter. It is assumed that the active power filter is connected to a load that can be unbalanced and may also draw harmonic currents. The p-q theory is used for controlling the SAPF. The proposed topology and operation principle of the control method is discussed in detail, finally the feasibility of such a scheme is demonstrated through simulation studies.
    Keywords: Soft_switched – active power filter